С изложби, концерти, исторически маршрути и филмов фестивал Столичната община отбелязва 145 години от обявяването на София за столица от депутатите в Учредителното събрание в Търново. Предложението е на един от първите български историографи, съосновател на Българската академия на науките проф. Марин Дринов. Аргументите са много: географското положение, природните дадености, но също и хората в София.

Богата културна програма предлага столицата ни в днешния празничен ден.

Пред градинка „Кристал“ ще има изложба за Национален парк „Витоша“, а с отворен и безплатен достъп ще бъдат Регионалния исторически музей на София и Софийска градска художествена галерия.

От днес до неделя ще има и малък фестивал в кино „Влайкова“, където ще може да видим документални филми за София, подкрепени от Столична община през годините.

Акцент в програмата са и историческите маршрути, които ще се проведат в събота и неделя по 5 на ден. Гражданите ще могат да се запишат и да влязат в сградите на ул. „Московска“ и ул. „Париж“ и да чуят повече за историята на София и за нейните кметове. Изложба за кметовете на столицата ще има и в Столичната библиотека.

А днес след 17 ч на повечето спирки на метрото в София ще има жива музика. Група „Захар“ ще е сред участниците в тържествата за празника.