13-метрова интерактивна инсталация под името "Един човек" ще се издигне в центъра на София на мястото на бившия мавзолей. 

Автор на инсталацията е доц. Венелин Шурелов, преподавател в Националната художествена академия.

"Всичко стартира около конкурса, който беше обявен от Столична община. Те инициираха програма "Навън" за временни художествени произведения, разположени на това емблематично място", разказа той в "Тази сутрин".

"Самото място съдържа много културни пластове. Отговорност на съвременния художник е да се разграничи съзнателно от тези културни пластове. Моят проект е опит в тази посока. Моят човек не е авторитарен. Неговият принцип на съществуване, защото това е художествено произведение, което има собствено поведение, е либерален по същество", обясни доц. Шурелов.

"Това художествено произведение е една жива система, която е зависима от множество фактори. Разположил съм неговата функционалност в три режима. Единият е свързан с две камери за видеонаблюдение, които взимат кратки записи от минувачите. Другият режим е свързан с данни от околната среда. Третият е свързан с претърсването на новини от няколко уебсайта и изважда заглавия. В този компонент е може би най-иновативната технологична част", разказа още доц. Венелин Шурелов.

"Целта е да изградя една хомогенна визуална среда, да изградя едно електронно тяло, чиято тъкан е информацията, данните", допълни той.

В началото на месеца започва издигането на основната фигура. Инсталацията се очаква да бъде факт в средата на октомври. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!