Празнична света литургия в  църквата "Св. 40 Мъченици", където на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита Манифеста на Независимостта.

Тя се отслужва от Великотърновският митрополит Григорий.

„Църквата "Св. 40 Мъченици" е важно е мястото, защото идвайки от Русе към Търново, цар Фердинанд слиза на гара Трапезица и пеша, влиза в двора на църквата. Там  го очакват видни дейци и общественици всички подготвени, че ще се случи нещо значимо. Именно тук, в двора на храма отеква за пръв път и Манифестът за Независима България.

По традиция след края на службата владиката извършва водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

На крепостта “Царевец“ в 10:30 часа с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме. Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Даниел Панов ще произнесат своите празнични слова. Гостите и жителите на Велико Търново ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта - мястото, където за втори път е бил прочетен манифестът пред великотърновското гражданство на 22 септември 1908 година.