На 22 септември България отбелязва 114 години Независимост. "Тази сутрин" е с изнесено студио на историческия хълм „Трапезица“ във Велико Търново.

Това е важен момент от историческата ни памет. Момент, в който България скъсва всякакви зависимости и васалното си положение от Османската империя. Момент, който ни дава повод за гордост.

Центърът на тържествата е Велико Търново.

В предаването ще разказваме за събитията от есента на 1908 г. България се връща на политическата карта – самостоятелно, напук на действията на великите сили. България поправя грешките от Берлинския конгрес и отново изгрява на политическата карта като важен дипломатически акт.

Връзката между събитията от 1908 г. и Второто българско царство не са случайни, защото манифестът, който княз Фердинанд прочита в църквата „Св. 40 мъченици“, се води символичен акт, с който се продължава Второто българско царство.

Центърът на тържествата е Велико Търново.

Специални гости на Златимир Йочев ще са курсантите от Националния военен университет "Васил Левски" и Представителният гвардейски духов оркестър.  

С историка проф. Пламен Павлов ще погледнем назад в история, а с актьора Милен Иванов, който всяка година влиза в ролята на княз Фердинанд, ще прочетем Манифеста на Независимостта. Всичко за тържествата ще разберем от кмета Даниел Панов.

Центърът на тържествата е Велико Търново.

Специален гост на изнесеното студио ще е и обичаният Наско от рок групата Б.Т.Р. Не пропускайте да се разходите с нас по Самоводската чаршия и да видите официалната част от празника във Велико Търново.