България отбелязва 112-ата годишнина от обявяването на независимостта. На тази дата през 1908 г. страната ни официално отхвърля васалната зависимост от Османската империя.

С военен ритуал беше издигнат българският флаг на крепостта "Царевец" във Велико Търново по повод празника.

В църквата "Свети 40 мъченици", където княз Фердинанд приема титлата цар на българите, е прочетен Манифестът, с който е обявена независимостта ни. Той е написан от Александър Малинов и подписан от всички министри.

Празнична света литургия и поднасяне на цветя и венци на гроба на цар Калоян и паметната плоча на Независимостта са част от честванията в старопрестолната ни столица. 

Великотърновският митрополит Григорий благослови и освети бойните знамена и знамена на училища и обществени институции. Манифестът за пореден път огласи храма.

С военни почести шествието продължи към "Царевец". 

„Свободата и Съединението ги имаме, но те не са утвърдени юридически на международната арена, цялата тази свобода и независимост са един процес, който виждаме, продължава цели 3 десетилетия. Можело е да бъде обявена независимост и в някакъв по-ранен исторически момент. Но през 1908 г. са назрели комплекс от причини – и икономически, и политически, дори психологически, да се направи тази решителна крачка към утвърждаване на името на България като суверенна държава. Всъщност има две основни послания в целия този акт – пълен суверенитет и национално обединение. В самата идея на независимата политика на българската държава е заложена идеята за нейното обединение на нейните реални исторически граници, така, както ги разбират нашите деди. Това е добро постижение за времето си на тогавашната българска дипломация“, коментира историкът проф. Пламен Павлов.

„България пораства, получава своето свидетелство за зрялост. Някога идеята ми беше да празнуваме независимостта в душат, в българското политическо и културно-историческо пространство, както и акта. Протоколът надделява и се обръща на акта и неговите последици“, каза проф. Милко Палангурски.

Двамата пожелаха да осмислим своята независимост.

Кулминацията на тържествата по повод Деня на независимостта предстои пред площада на „Царевец“, където ще се проведе тържествената заря проверка, последвана от аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“.