Първият демократично избран президент д-р Желю Желев остава в историята като човека въвел обръщението „господин“ и „софийското жителство“. Тогава страната ни призна Македония, която сега наричаме Северна Македония.

Снимка: bTV

И наследникът му Петър Стоянов имаше любими фрази като "фабриката за илюзии трябва да затвори". В битката за втория мандат Стоянов влиза като независим. Но един телевизионни дебат и една показана папка за съмнения за корупция обръщат резултата в полза на друг кандидат Георги Първанов.

Снимка: bTV

Един от знаковите моменти в управлението на Георги Първанов беше първия опит за импийчмънт на държавен глава. Повод беше среща между Първанов и тогавашния финансов министър от ГЕРБ Симеон Дянков и по-късно разпространен запис, за когото Дянков не е знаел. Двамата трябваше да изгладят недоразуменията между институциите.

„Недоразумение между инстиуции по време на криза не е добре“, заявява тогава Дянков.

Снимка: bTV

Президентът Първанов беше известен и с любовта си към лова, за което депутатите от тогавашното управляващо мнозинство искаха да го проучат.

Снимка: bTV

В първото новогодишно слово на президента Росен Плевнелиев до рамото му вместо български планини се появи пейзаж от американския щат Колорадо. Като гаф беше определено и 200-килограмовото позлатено яйце, високо повече от два метра, с което президента Плевнелиев трябваше да зарадва папа Бенедикт XVI. Безценният подарък дори не успя да влезе в стаята.

Снимка: bTV

Първата реч пред парламента в първия мандат на Румен Радев предизвика напрежение. Тогава Радев напомни, че предстоят предсрочни избори и депутати ГЕРБ, „Реформаторския блок“ и „Патриотичния фронт“ напуснаха залата още преди да приключи словото на държавния глава.

Снимка: bTV

“Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на колегите президенти, за моите международни изяви, побързаха зад гърба ми да представят пред естонската страна своята страна за контакт с COVID-19”, казва президентът тогава.

Словесните конфронтации с ГЕРБ продължиха. Радев трябваше да прекрати изненадващо посещението си в Естония заради контакт с болен от COVID-19 през есента на 2020 г. Тогавашните управляващи го упрекнаха в нарушаване на международния етикет.

Снимка: bTV

„Противно на спекулациите - нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които ме придружаваха, са били поставяни под карантина в Естония", заявява тогава Радев.

Снимка: bTV

Радев показа и завидна физическа форма - той прави лицеви опори за една минута и изненада военни с коремно превъртане.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!