Зия Азази е танцуващ мъдрец. За близо 20 години е обиколил повече от 40 държави и е изнесъл над 450 представления, а през 2012 г. участва в откриването на Олимпийските игри в Лондон. Зия Азази отново е в България, за да ни научи как да се въртим и как да живеем.

Дервишкото въртене е част от церемония, наречена „сема”. Според поета философ Руми танцът с въртене около собствената ос е начин духът да се освободи от тежестта на телесното и да се устреми към божественото.

„Мисля, че сме се изгубили. Животът е зароден като нещо без стрес, като нещо утвърждаващо, природата създава. Но мисленето започва да изпреварва природата и тази скорост на мисълта става толкова бясна, че самите ние не можем да я разберем. Рефлексите ни са оцеляване, завладяване и ненаситност. И сме загубени в тази скорост”, заяви той в предаването „Тази събота” по bTV.

Според него обаче можем да се върнем към себе си, ако желаем. „Ако не се влияем от сили, които ни приспиват в работата и в ежедневието. Ако спираме за минута всеки ден и се питаме: „Кой съм аз? Аз ли съм на пилотското кормило на живота си?”. Това е изключително важно”, категоричен е той.

„Когато се въртим, ние всъщност ставаме част от съзиданието”, заяви Азази.