Фотографска изложба в София напомни колко е важно да пазим сърцата си. Изложбата се казва „Лицата на женското сърце“ и в нея участват известни дами.

„Искаме да привлечем вниманието на общността, че сърдечно-съдовите заболявания при жените протичат по-различен начин от това, което очакваме“, каза в предаването „Тази неделя“ кардиологът и председател на Асоциацията по сърдечносъдова образна диагностика - доц. д-р Красимира Христова.

„Всяка една от тези жени е имала проблем със сърдечно-съдово заболяване или профилактика, която е била необходима“, посочи тя.

„При сърдечно-съдовите заболяване гръдната билка е всеизвестен симптом, но при жените не винаги означава, че има такова заболяване. Може да имаме задух, сърцебиене, прилошаване, нещо, което го приемаме за нормално. Всеки един такъв малък момент - нека не се пренебрегва“, каза д-р Христова.

„Синдромът на разбитото сърце. Среща се предимно при жени. Дължи се на прекаленото изръсване на адреналин, койот може да окаже един спазъм на коронарните съдове и да протече под картината на остър коронарен синдром. Може да бъде и животоопасен“, каза тя.

„Ключът за предпазването е по-малко стрес“, подчерта д-р Христова.

„Изложбата бе открита на 29 септември и ще продължи до 10 октомври. Може да се намери на алеята до кино „Кабана“, каза фотографът Катя Танева, която е заснела фотосите.

„Зад всяка жена стои история. Зад всяка жена стои послание. Искахме да извадим сърцата им и уникалната им женска сила“, посочи фотографката.

„Това, което искам да кажа е, че всеки трябва да гледа здравето си и да не се оставя на малките неща да го бутнат“, призова тя.