Шеф Петър Михалчев е първият българин посланик на добра воля на японската кухня у нас. Той получи почетна грамота от посланика на Япония Хироши Нарахира, който оцени високо разнообразната му дейност, свързана с разпространението на японската кухня в България.

"Досега 145 готвачи от 44 държави са били назначени за посланици на добра воля, от които само 10 са от Европа. Шеф Михалчев официално стана един от тях, за което искам да го поздравя от все сърце", казва посланикът на Япония у нас.

Грамотата е и знак на признателност и насърчаването на приятелските отношения между Япония и България чрез храната.

Повече от 20 години татуираният готвач изпитва истинска кулинарна любов към японската кухня. Според шеф Михалчев на българина му трябва съвсем малко, за да се докосне до умами - петия вкус, характерен за японската кухня. 

"Както българската кухня не е само шопска салата и мусака, така и японската кухня не е суши", казва той.

Въпреки че Япония е на 15 000 км от България, Петър Михалчев е на мнение, че страната не е толкова далечна. Особено когато може да бъде "приближена" само с една чиния. А чинията с японска кухня е цветна и сезонна, направена с 5 техники, 5 цвята и 5 вкуса.

В новия сезон на "Мастършеф", който започва тази вечер от 21 часа по bTV, вкусните ястия от Япония ще предизвикват въображението и уменията на готвачите.

"Ще обиколим света с една чиния, а един от полетите ни ще бъде от Япония", издава подробности за предаването шеф Михалчев. 

Познава ли българинът вкуса умами и как Низоми Фурутани, личният готвач на посланика у нас, приготвя таратор - четете в Ladyzone.bg.