Какво прави картина на Джаксън Полък у нас и дали тази новина предизвика скепсис или възторг в средите на колекционерите и любителите на изобразителното изкуство. Гости на "Тази събота" са медийният анализатор и преподавател доц. Георги Лозанов и продуцентът и колекционер на картини Игор Марковски.

„Има два сюжета – единият е криминален, а другият е изкуствоведчески. По отношения на криминалния сюжет има два въпрос: „Какво прави тази картина тук?“ и „Чия е тази картина?“, другият въпрос е дали е фалшификат. Като стил и материали, картината много прилича не тези на Джаксън Полък. Оттук нататък експертизата трябва да продължи“, заяви доц. Лозанова.

Той допълни, че покрай тази новина хората са видели едно произведение на съвременното изкуство, което е твърде далече от широкото разбиране за изкуство.

„Това е изкуство, което не може да бъде разчитано и преживявано по аналогия с всекидневната реалност“, заяви доц. Лозанов.

„Българинът обикновено казва: колко, кой и защо. Джаксън Полък почива на 44 години, в този период, в който той използва капково пръскане на картини отвисоко, трае твърде малко във времето. Много малко са картините, които остават от това време. Нормално е, след като го обявяват за най-големия американски художник приживе, той да получава това признание“, заяви Игор Марковски.