Проучване на Международната автомобилна организация и Европейския съюз показва, че във Великобритания стават най-малко пътни инциденти. 

Според същото изследване близо 50% от катастрофите, които се случват по британските пътища са с участие на шофьори, които не са местни.

Шофьорите във Великобритания са по-дисциплинирани, а десният волан и нетипичната за по-голямата част от света посока на движение по пътищата, са част от причините толкова голям процент от произшествията да са с участието на чужденци. 

Тази тенденция не е от скоро и със сигурност не и от времето, когато кочияшите в каретите се заемали дясната страна на капрата, за да могат да размахват камшика с дясната си ръка, откъдето се предполага, че е дошла и тази специфика придвижването в Обединеното кралство, но тенденцията е поне от 90-те години на миналия век. 

Глобите и строгият контрол са помогнали много за това британските шофьори да внимават да не извършват нарушения на пътя. 

Статистиката сочи, че по пътната мрежа в страната, която е над 395 000 км, среднодневно се случват около 60 тежки пътнотранспортни произшествия. През 2021 г. са загинали 1560 души, което обаче е около 23 смъртни случая на един милион жители във Великобритания, което специалистите определят като ниско спрямо Европа. 

Статистиката, която във Великобритания се води от 1929 г., посочва 1966 г., като най-тежката с близо 8000 жертви. Само година по-късно са въведени законови ограничения за срещу шофирането след консумация на алкохол. 

Трудно може да се видят полицаи да дебнат по пътищата, но шофьорите знаят, че камерите са навсякъде от малките квартални улички, кръстовище до магистралите. Когато се регистрира нарушение е невъзможно човек да се измъкне от глобата, защото получаването ѝ е с писмо на адреса, на който е регистриран автомобилът, а лихвите при неплащане на глобата са жестоки.