Страната ни е на едно от челните места в Европа по брой загинали на пътя. Кои са най-честите причини за тежките катастрофи у нас? 

Анализ на Пътната полиция за месец февруари показва, че най-често инцидентите са причинени от неправилни маневри, несъобразена с пътните условия скорост, както и отнемане на предимство.

Снимка: btvnovinite.bg

Всичко изброено е причина за 79% от тежките пътно-транспортни произшествия у нас. При тях са загинали 73 на сто от всички жертви на пътя.

Също така е изчислено, че при всяка 15-та катастрофа поради несъобразена скорост, е загивал по един човек.

Други причини за нещастните случаи на пътя са неспазването на дистанция и шофирането след употребата на алкохол и наркотици.  

Според най-актуалната статистика от февруари, най - много тежки катастрофи са регистрирани в столицата -  107. При тях са загинали 7 души и са ранени 121.

Най-честите причини за тях са неспазване на предимство, отнемане на предимство, неправилно престояване и минаването на червен сигнал. И на коли, и на пешеходци.

Снимка: btvnovinite.bg

Превишената скорост пък е едно от основните нарушения. Само за четирите почивни дни около Великден, въпреки, че градът е бил почти празен, камерите са заснели над 4000 нарушители. Тоест по 1000 на ден. 

Много често нарушение в градовете е и използването на мобилни устройства. Което води до верижни катастрофи. В новите промени се предвижда глобата за това да бъде увеличена от 50 на 100 лева. Обсъжда се и налагането на санкция за пишещи и четящи пешеходци, което също се очертава като сериозен проблем напоследък, казват пътни полицаи.