Започна разрушаването на сграда до лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка „Росенец“. Постройката беше обявена за незаконна от Върховния административен съд през април. Тя е почти разрушена вече, останал е само бетонният фундамент.

Мястото стана скандално известно през 2020 г., когато с гумена лодка до плажа пред сараите стигна зам.-председателят на „Демократична България“ Христо Иванов и имаше сблъсък с охранители от НСО.

Последва вълна от протести в цялата страна, чийто успех е включването на плажа в кадастралната карта като плаж държавна обществена собственост. Преди това той беше земеделска земя.

Освен полусъборената двуетажна постройка още 2 сгради са констатирани като незаконни – едно малко бунгало, което се използва от охраната, и 3-етажна постройка. Миналата година областна управа обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, който трябваше да ги събори, но нямаше желаещи. Сега предстои да бъде обявена нова процедура.

В началото на тази година Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) откри нарушения и в удължаването на кейовата стена на пристанището.