Коледните светлини в Рим са запалени. Величествената коледна елха е осветена и заедно с коледните базари и впечатляващите сцени на Рождество Христово придават на древните улици специална аура. Основното послание е „Мир“ - това е думата, която се проявява на различни езици в илюминациите на централната търговска улица на Рим.

Снимка: Reuters

Безплатно пътуване в цялата градска мрежа и денонощно метро - това е част от плана на кметството за улеснение на хората в празничните коледни дни. За намаляване на вредните емисии и трафика са предвидени също безплатни паркинги.

Според анализаторите коледната „треска за пазаруване“ се променя в сравнение с миналото - повече от половината италианци започват да пазаруват за своите близки между септември и ноември.

Снимка: Reuters

В Италия тази година 43 милиона души ще подготвят подаръци за Коледа със среден разход от 186 евро всеки, в сравнение със 165 евро миналата година.
Разходите по коледните празници тази година през месец декември ще достигнат стойност от близо 25 милиарда. Почти 16 милиарда ще са за храни и напитки, а за подаръци, според проучванията, стойността ще достигне 8 милиарда евро.

В „топ 5“ на подаръците на първо място са дрехите, следвани от козметика, ваучери и подаръчни карти, храни, вино и книги.

Тенденция в Италия е закупуването на занаятчийски продукти с особено внимание към качеството, уникалността и устойчивостта на „изработени по поръчка“, персонализирани продукти, типични за територията и с ниско въздействие върху околната среда.