Зачестяват инцидентите с туристи в планините през последния месец. За какво трябва да внимаваме, когато тръгваме на излет през есента? Отговорът от Захари Димитров от спасителната служба към БЧК.

Само за последните седмици има 19 проведени спасителни акции, като седем от тях са в рамките на три дни. За сравнение с миналата година са се увеличи с 19.

Снимка: Аз, репортерът

По думите на Захари Димитров основният проблем за инцидентите в планината е лошото планиране.

„Нужно е много добре да разберем метеорологичната обстановка, състоянието на маршрута, който сме избрали, и да направим много добра преценка на възможностите си“, каза планинският спасител.

С други думи - не трябва да подценяваме условията в планината, трудността на маршрута и да надценяваме личните си възможности.  

Захари Димитров от спасителната служба към БЧК.

Много важна е и екипировката, която да е съобразена със сезона и колко дълъг е преходът. В преходния сезон от есен към зима, когато времето е много динамично, винаги трябва да сме готови за влошаване на времето.

Трябва да имаме добри планински обувки, топли дрехи и да сме готови за по-ниски температури. Да имаме и допълнителна батерия.