В понеделник 18-годишен студент откри стрелба в аудитория на най-стария университет в Германия - Хайделберг.  За първи път в ефира на bTV говорят българските студенти, били на метри от кървавия инцидент.

Мирела Пейчева и Преслава Гешева са студенти трети курс по медицина в университета в Хайделберг. Били са на лекции в съседна зала, когато започнала стрелбата.

„Ами в понеделник по обяд, младо момче на 18 години, наш състудент всъщност, влезе във лекционна зала и започна да стреля и рани четирима души, от които едно момиче загина по-късно“, разказва Преслава Гешева.

Снимка: btvnovinite.bg

Разбират какво става от свой колега, който им пише съобщение, че въоръжен човек стреля в кампуса.

„Непосредствено след това съобщение, което получих, настана страшен хаос и паника между студентите и асистентите, които отговаряха за нас. Бяхме затворени за повече от половин час в залата, където ни се провеждат занятията. Казаха ни да не отваряме вратата, дори до тоалетна нямахме право да ходим, загасихме лампите, пуснаха ни щорите, затвориха ни прозорците, казаха ни да стоим далеч от прозорците“, споделя Мирела.

Според германската полиция оръжията са били закупени от чужбина, а нито нападателят, нито родителите му имат разрешително за притежанието им.

„По-интересното всъщност около него, точно преди случката, той изпраща съобщение на баща си, в което казва, че хората трябва да бъдат наказани. След този сигнал баща му веднага се обажда в полицията, но вече е твърде късно, защото той вече се е самоубил“, казва Преслава.

Простреляни  са четирима души, а 23-годишно момиче почива в местната болница два часа след като е простреляна в главата.

„Моите студенти много се стреснаха от цялата ситуация, чувстват се застрашени да влязат в зала, да дойдат в самия кампус, на територията му“, коментира Мирела.

„Но общо взето се опитваме да се върнем към нормалното си ежедневие, но истината е, че има доста голяма паника сред хората и някак си още не са се успокоили от това, което се случи“, казва Преслава.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!