„За доброто“ е кауза, която помага на деца на медици и педагози, които са загубили родител заради коронавируса.

Децата изпращат писма по организацията, в които разказват за починалия си родител. „За доброто“ са се постарали да запазят анонимността на семействата.

„Помолихме ги сами да разкажат, без имена, защото тази история може да е на всеки един. Името невинаги е важно. Всеки един медик и педагог мое да е на мястото на тези хора, които са загинали и са оставили дечица“, казва Кремена Кунева, която стои зад „За доброто“.

Думите на децата можете да чуете тук:

Тя казва, че целта на инициативата е да изплаща месечни стипендии на тези дечица на стойност 500 лева на месец до навършване на 18 години или до завършването на средно образование.

„Мислехме под каква форма да бъде подкрепата и считаме, че ако помогнеш еднократно е жест, а ако е системно и постоянно – това е грижа“, казва Кунева.

Тя казва, че многократно са търсили подкрепа от държавата, включително за да получат информация за семействата на медици и педагози, които са пострадали от коронавируса, но без успех.

„Държавата не ни е подала ръка. Ние многократно сме търсили обратна връзка, имали сме искания за подкрепа, но не са ни оказвали помощ“, казва Кунева.