Според проучване на World of Statistics, България е на второ място по консумация на хляб. 131 кг се падат годишно на човек, като лидер е Турция с 200 кг.
Пекарят Алек смята, че консумацията в България е висока и хората трябва да се замислят колко хляб ядат.
Наблюденията му са, че се увеличава броят на хората, които търсят по-качествен хляб на по-висока цена. За пример даде, че когато започнали да пекат занаятчийски хляб с квас без добавки и с висококачествено брашно, в началото са продавали много по-малко хляб, а сега търсенето е много голямо.
Понастоящем също така продават половината си хляб по телефона. Хората се обаждат и си запазват, за да са сигурни, че ще има хляб когато отидат на място.
Съветът му е да се търси възможно най-качественият хляб вместо количество. „Хлябът сам по себе си е прекрасна храна – високоенергийна, полезна, няма нищо вредно в него. Просто трябва човек да знае какво консумира, може би не непременно на всяко ядене да се яде хляб. Хората трябва да се замислят не им ли е тежко, ако изяждат на всяко ядене по няколко филии хляб“, казва Алек.
„По-висококачествен, по-ограничени количества и не непременно на всяко хранене“, обобщава той.
Живял е и в Германия и наблюденията му са, че и там се яде много хляб, но е имало доста по-богат избор когато в България е имало два вида хляб.