Германия беше пример на света по време на първата вълна на COVID-19.

Днес обаче тя е страна на задъхващи се болници, рекордна заболеваемост и тотална умора в обществото, разделено на ваксинирани и неваксинирани.

В Западна Европа трите страни с най-ниски квоти на ваксинация са немскоговорящите – Австрия, Германия и Швейцария. Причините са много, а експерти вадят на преден план, че Германия е родината на хомеопатията и на идеологиите от типа: "Моето тяло, моят избор."

Австрия вече обяви задължителната ваксинация, Германия също е на път да го направи, като това ще стане ясно след гласуване в Бундестага.

Полина Христова е българка, която живее в Германия. Според новите правила като неваксинирана тя може да посещава единствено супермаркети, аптеки и дрогерии.

"Аз въобще не приемам този натиск, на мен това никак не ми харесва, защото се ограничава свободната воля на човек", казва тя.

За нея и всички неваксинирани негативният тест е единствено входен билет за градския транспорт и работното място.

"Всеки ден съм длъжна да ходя и да правя тестове в една аптека. Имам планирани часове за всеки ден. Тестът, който се прави в аптеката, трябва да се копира, да се даде на единия шеф, после на другия шеф", обяснява българката.
 
Всеки ден Полина прекарва 20 минути в чакане на своите резултати. От февруари обаче има реална възможност тестовете да не са нужни, защото ваксинацията може да стане задължителна.

"Ако това влезе в сила, няма какво да се прави, освен да се приеме ситуацията, но аз ще използвам възможно най-последния момент, в който да изпълня това задължение", заявява жената.