През седмицата ни напусна академик Антон Дончев. Наричаха епоса му „Българският роман, достоен за Нобелова награда“. Световни медии като Times, New York Times, Guardian, Le Monde го величаеха.

За следата на академик Дончев разговаряхме с един от най-близките му приятели през последните години - Александър Малчев, с проф. Маргарита Ваклинова, с която заедно тръгват в Родопите по стъпките на романа "Време разделно" и ви срещаме с актрисата, изиграла един от емблематичните женски образи в едноименния филм.

„С неговата мъдрост, философия, обич към миналото, днес той вече се превръща в символ. Хората го приемаха като символ на българщината“, заяви археологът проф. Маргарита Ваклинова.

Първата им среща е преди почти 60 години

„Тогава вече не беше момче, беше над 30 години. Каза, че ще пише книга,
че му е възложено. Заведоха го в Смолян, аз бях млад специалист. Той за първи път се докосваше и така заедно тръгнахме да търсим истината“, спомня си Ваклинова.

„Последната ни среща беше на неговата 90-годишнина, организирана от президентството и фондация "Достойни българи" на грандиозно тържество. Той изглеждаше впечатляващо за неговите години - висок, строен, духовит, галантен. Очите му бяха бистри и тъжни. Тогава заговори за тази дистанция, за разрушения мост между политиците и интелектуалците, че за 30 години управляващите са допуснали да общуват на толкова ниско ниво, че писателите са замлъкнали. Но мълчанието също е говорене. Той казваше, че приказваме зле, студено и че това не е нашият език“, казва актрисата Аня Пенчева.

„Направих сметка - 20 години сме заедно, откакто през 2004 г. направихме фондация "България завинаги". 20 години заедно. Ако не всеки ден, то през ден. Преди 4 години ми каза: Саше, почвам да пиша, викам Аре, бе, бачо, почни я тая книга, но нещо му избяга музата. Започна преди 12 години да пише за Влачан войвода, той е бил богат разбойник, иманярите го познават много добре. Но не успя да завърши книгата. Нещо се пречупи в него, и с тази пандемия като ни затвориха - това е все едно да затвориш орел в клетка“, казва Александър Малчев от сдружение „България завинаги“.

От сценарии на Антон Дончев са филмите „Калоян“, „Глутницата“, „От другата страна на огледалото“, петсерийния „Завръщане от Рим“, заснет с участието на Италия, шестсерийния „Милионите на Привалов“, заснет с участието на ГФР и ГДР и знаменитият филм „Време разделно“, с който Антон Дончев постига международна и национална популярност.