За 12-а поредна година Велико Търново е домакин на Фестивала на военните духови оркестри. Идеята е на сегашния командир на курсантски батальон във военния университет „Васил Левски”.

„Винаги съм казвал, че силата на военния е в това да планира своето време и той винаги може да намери време за каквото пожелае”, категоричен е подп. Евгени Пенчев, командир на курсантски батальон в НВУ „Васил Левски” – Велико Търново.

Наред с воинския дълг вече години наред той сбъдва и други свои желания. Резбоването на иконостаса в параклиса в двора на университета е само едно от тях.
За никого не е тайна, че офицерът от години активно членува и в Клуб „Традиция”.
„Мен винаги са ме учили и възпитавали да почитам, да уважавам традициите и нашата българска история. Аз съм от родното село на Матей Преображенски, далечен, далечна издънка от неговия род”, разказва подполк. Евгени Пенчев.

Преди 11 години той  превръща военната служба в спектакъл. Събира група курсанти, измисля им почти автентични униформи и ги снабдява с пушки.

„Началникът на ВУ тогава, бригаден генерал Георги Танев Георгиев, на шега каза: „А защо не вземете да направите нещо като гвардията?”. Не мога да ви кажа откъде дойде идеята да напишем едно писмо да поискаме 25 пушки. Там стана една много весела ситуация, защото аз диктувах, аз имах предвид карабини, защото знам колко дълга е пушката. После някой издиктува, сиреч аз издиктувах неправилно номенклатурата, така че в края на краищата получихме 25 пушки, които са почти до рамото на участниците”, разказа подполк. Пенчев.

С пушки до рамо, вместо с карабини, преди 11 години се ражда първият им спектакъл.

Преди няколко години  в лицето на свой по- млад колега подполковникът вижда последовател.
„Преди ваичко е отговорност. Да си командир на първо място и след това вече с всички останали задачи”, коментира капитан Ивелин Тодоров.

„Лично моето мнение е, че трябва да се дава път на младите под контрола на старите”, смята подполк. Пенчев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!