Разследването на инцидента със срутената стена на бивше военно поделение в Хасково, която уби минувач, вече е поето от Военната прокуратура в Пловдив. Министерството на отбраната е било сигнализирано на няколко пъти за опасната постройка. Военният министър Красимир Каракачанов е разпоредил вътрешна проверка, която да покаже има ли персонална вина.

Вече е ясна самоличността на загиналия мъж.

Снимка: bTV

От Министерството на отбраната заявиха, че казармата е с отпаднала необходимост от 2001 г. Дни преди инцидента е започнал процес по бракуване на сградния фонд с цел разчистване и обезопасяване на мястото. От община Хасково оказват, че нееднократно са сигнализирали министерството, че оградата е опасна.

„На 15 март съм издал заповед да започне обследване на имота и да се пристъпи към процедура по малките обществени поръчки за фирма, която да реализира събарянето. Преди няколко дни се е получила една оферта, по закона сме длъжни да имаме 3 оферти”, заяви Каракачанов.

„На мен ми изглежда като малшанс и трагичен инцидент”, коментира той.

За хората от ул. „Ком” стената е трябвало да бъде съборена още преди години, когато при същите обстоятелства умира момиче.

Вчера по време на инцидента Илия Манолов на 30 метра от мястото, където става срутването. „Имаше силен вятър, валеше. Първоначално чух много силен удар и си помислих, че е автомобилно произшествие. Имаше завеса от прах и след като се приближих, видях, че стената е срината”, заяви той.

По думите му на мястото не е имало нито заграждение, нито предупредителни ленти или знаци. „Преди време имаше някаква лента, но тя стоя много малко и после всичко беше постарому”, каза Манолов.