Родопският пататник е специфично ястие от картофи, което наподобява немския огретен, но е доста различно на вкус и аромат.
В село Смилян пататникът се прави при специални поводи. Той обединява рода, семейството, общността.
Пататникът сега е една от кулинарните емблеми на региона, но невинаги е било така.
„Първите сведения за картофи в Средни Родопи са от 1903 година, когато младежи, които учат в Германия, донасят от тази култура. Хората започват да я садят. Само, че те подхождат към нея по аналогия на един подобен на картофа продукт – земната ябълка. И тъй като тук земната ябълка се консумира сурова, първите няколко години населението започва да боледува масово, тъй като се опитва да консумира и картофите сурови, тоест предизвиква дизентерия, разстройство и висока температура“, разказа Илия Годев, секретар на НЧ „Проф. д-р Асен Златаров 1927“ в село Смилян.
„Към 1930-1932 г. по аналогия на немската кухня, започват да приготвят нещо, със съвременна терминология, да кажем огретен, тоест рязани картофи, печени на фурна с масло и сирене“, допълва той.
Мариана Сиракова ни демонстрира в дома си стара родова рецепта за пататник с точени кори. Приготвянето отнема около 40 минути.
Специфичното е, че обелените картофи и главата лук престояват в съд с вода, за да запазят свежестта си, но и за да смесят ароматите си.
Първо се приготвя тесто за корите. Кората основа се поставя в намазаната с олио тава. След това идва ред на плънката. Това са рендосани картофи, лук, яйца, кимион, олио, джоджен и сол.
След това плънката се покрива с втората кора и пататникът се поставя във фурната. Специфичното е обръщането на гозбата, за да се изпече равномерно отвътре.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK
