В Добринище има уникален великденски обичай – младите булки, които са минали под венчилото миналата година, боядисва яйцата на гостите от нейната сватба още преди да е изгряло слънцето на Велики четвъртък.

„Те се шарят по специален начин с восък“, пояснява Иван Сакарев, кмет на Добринище. На самият Великден шарените яйца се подаряват или се продават, за да се подпомогне младото семейство

В същото време в Добринище празнуват и т.нар. Конски Великден. За този обичай разказва отец Иван от Добринище, който е един от най-ревностните пазители на традициите в района.

„Още от стари времена на втория ден на Великден, след като се извърши Светата литургия и пасхалния водосвет, една част от богомолния народ тръгва на литийно шествие, за да обиколи светите места“, обяснява отец Иван.

Друга част от миряните – предимно млади мъже, отиват в местността Карпата със своите коне, за да премерят сили в конните състезания. „Това са светиниколците – наричат ги така, защо те идват точно в тази местност“, пояснява отец Иван.

Надбягванията и веселбата продължават до обяд, след което всички отиват в местността Серев кръст, където продължават тържествата за Великден.

„А тази година вторият ден на Великден ще се съчетае и с Гергьовден, коeто означава, че веселбата ще бъде още по-голяма“, категоричен е отец Иван.

Певицата Магдалена Бабанова от Добринище пък днес прави специални китки. Нейните малки помощници берат от сутринта здравец в местността Свети Никола.

Вижте във видеото каква песен изпълни тя за зрителите на bTV:

А как хората празнуваха Великден в теснолинейката от Добринище до Септември можете да видите във видеото: