От 1 март отпадна ограничението за организирани групови пътувания в страната, а от 1 април ще бъдат разрешени и екскурзиите в чужбина. Дали обаче това дава възможност за пътувания на практика.

„От една година туризъм почти няма. Изходящият туризъм е съвсем приземен – от 13 март миналата година, заедно с извънредното положение. Във входящия туризъм също нещата не бяха розови… По-скоро българите направиха туризъм през лятото“, коментира в предаването „Тази неделя“ Павлина Илиева от обединение „Бъдеще за туризма“.

Според нея разрешените от 1 април екскурзии зад граница едва ли ще доведат до пътувания в чужбина заради ограниченията. Изискването за PCR оскъпява пътуването за едно 4-членно семейство с около 400 лв., напомни тя.

По думите на адв. Свилена Димитрова от Българска болнична асоциация засега ваксионационният паспорт/сертификат няма да бъдат условие за пътуване заради недостига на ваксини.

В бъдеще пък може да се създаде дискриминационно отношение към хората, които по медицински причини не могат да се имунизират, уточни тя.

„Важен е и въпросът как ще бъдат третирани преболедувалите COVID-19, които не са малко“, допълни адв. Димитрова.

А у нас беше регистриран бум на туристи в първите топли и по-свободни откъм мерки дни във Велико Търново. Дори има ръст на посещенията на туристическите обекти спрямо същия период на миналата година за националния празник 3 март.

Това е нормално след година на ограничения, идва и пролет, каза Борислав Йорданов, управител на Туристически информационен център „Царевград Търнов“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!