Във Варна отбелязват Международния ден на рибарите и риболова. По този повод на Морската гара във Варна акостира флотилия от риболовни кораби, които ще бъдат отворени за посещение от граждани през деня.

Снимка: btvnovinite.bg

Пет плавателни съда очакват посетители на пристанището във Варна. Всеки, който иска, може да се качи на корабите и да поговори с техните екипажи за ежедневието им в открито море и да усети какво е да си рибар.

Снимка: btvnovinite.bg

„Международният ден на рибарите е повод да се срещнем с хората отблизо с неподправеното лице на истинския черноморски риболов, а то е много красиво и интересно. Като варненец никога не съм виждал подобна инициатива“, обясни организаторът на събитието Георги Гавазов.

Около 200 дни изкарва един риболовен кораб в морето, а работният ден на екипажа му започва в 4:30 ч. сутринта и продължава 12 часа, разказа капитан Емил Милев.

Снимка: btvnovinite.bg

По неговите думи в Черно море в момента има достатъчно риба и дори през последните години се увеличава.

Изложба представя без клишета ежедневието на рибарите и показва колко е атрактивна тази индустрия, както и нуждата от устойчиви практики на щадящ риболов на продукти от Черно море.