"Фалшивите новини не са от вчера, проблемът сега обаче е много по-сериозен. Попаднахме в дълбока дупка, най-вече заради феномена "социални мрежи" - всеки сам е журналист, а източниците на информация са анонимни. Неговото въздействие е проблем както за медиите, така и въпрос на личен избор на потребителите на такива новини. Медиите трябва да бъдат оценявани на базата на своята истинност, обективност, различни гледни точки. Социалните мрежи не могат да бъдат достоверен източник на информация", заяви Иван Брайков - оперативният директор на информационния сайт Dir.bg.

Според него това е проблем не само за медиите, но и на потребителите. „Има свръх производство на медийно съдържание, но все пак медиите трябва да бъдат оценявани на базата на тяхната обективност“, посочи той. 

Заливането с информация също е цензура, в цялото море от информация не можеш да се ориентираш, посочи и сценаристът Ваня Николова, която е и журналист. 

"Преди години беше изключително да ми публикуват материал. Не спах една седмица, когато това се случи. В момента всеки може да публикува всичко. Това е световен, а не български проблем. Всеки с бюро и компютър става журналист, това олекоти стойностите на тази професия", допълни Ваня Николова.

Именно за това сайтът Dir.bg стартира конкурса за чиста журналистика Wеb Report преди две години, когато медията празнува своята 20 годишнина. „Сега за трета поредна година се търсят автори, които пишат с чисто перо и сърце и спазват правилата на журналистиката. Тази година има и нова категория – за спортни журналисти, както и две почетни награди за фото и видео журналистика“, обясни още директорът на медията. 

Категориите са общо шест на брой, а събирането на материали продължава до 30 юни.

Конкурсът е важен, защото обединява много български медии, отбеляза Иван Брайков. Мисията на Web Report е да обедини българските медии в желанието си да наложи високия стандарт като професионален приоритет, посочи той.