Третото издание на конкурса за чиста журналистика на Dir.bg - Web Report ще се проведе с нова дата за участие. Промяната се налага поради извънредното положение и ограничителните мерки, но има и добра новина - удължава се срокът за кандидатстване. Така кризата дава възможност на още журналисти да се включат в надпреварата.

Всички желаещи да кандидатстват със свои материали, могат да го направят до 30 юни. Досега срокът беше до 31 май. Удължава се и периодът на публикациите - те трябва да са публикувани между 05.02.2019 - 25.06.2020 г.

Днес дезинформацията живее своето златно време, а фалшивите новини се разпространяват 10 пъти по-бързо.

Днес читателите и зрителите са изправени пред предизвикателството да не се подвеждат от информационните затъмнения.

Снимка: dir.bg

Днес предизвикателството към журналистите е да останат верни - на обществото и на професионалните стандарти.

За трети път Web Report очаква качествените, талантливи, смели, почтени и отговорни автори у нас.

В тазгодишното издание участниците ще се състезават в 6 категории - "Общество", "Икономика", "Култура и изкуство", "Технологии и иновации", "Истински истории" и "Спорт", а победителите във всяка от тях ще получат парични награди.

Допустимите журналистически жанрове са: Репортаж; Разследване; Интервю; Фоторепортаж; Видеорепортаж; Очерк-портрет; Коментар-анализ. За пореден път няма да бъдат оценявани видеорепортажи, излъчвани в телевизионен ефир. Просто искаме да дадем шанс и на по-малките медии, които не разполагат с възможностите на големите телевизии.

Всеки материал трябва да отговаря на следните изисквания:

  •  да не е участвал в предишното издание на конкурса;
  • да бъде написан на български език и според езиковите правила;
  • да бъде оригинален авторски материал;
  • да цитира коректно и достоверно информационни източници, факти, препратки, като указва кои са те;

Материалите трябва да бъдат публикувани на страниците на уебсайт на доставчик на медийна услуга, а не в личен блог/влог, социална мрежа или в личен профил на кандидата в социалните медии (Facebook, LinkedIn, You Tube, Vimeo, Twitter и др.).

Допуснатите до участие материали ще бъдат оценявани от авторитетно професионално жури:

Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Венелин Петков ( директор "Новини, актуални предавания и спорт" на bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Ваня Николова (журналист, сценарист), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор, WhitePress Bulgaria), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Илия Вълков (журналист, "Клуб Z", УНСС), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1). Датата на обявяване и връчване на наградите ще бъде уточнена допълнително.

Одобрените материали ще бъдат публикувани в специалната категория "Участници" в сайта на Dir.bg, където може да бъде намерена и пълната информация за конкурса, както и във Фейсбук страницата на кконкурса.

Официални спонсори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals. Генерални медийни партньори на събитието са Българската национална телевизия и Българското национално радио.