В очакване на пролетта: Как се ашладисват овошни дръвчета?

„Работата не е за всеки“, казва майсторът овощар Данчо Данов

Маргарита Стефанова Маргарита Стефанова

Публикувано в  09:01 ч. 16.02.2025 г.

Зимата си отива и се отваря работа в градината. Време е за ашладисване на овощните дръвчета. Работата обаче не е за всеки.

Трябват познания и златни ръце, за да се хване калемът. Данчо Данов от село Габаре е майстор овощар на 77 години, облагородил стотици дървета и на чиито съвети разчитат стопани от цялата страна.

„Ашладисването не е за всеки. От всяко дърво свирка не става. От издънките, които растат по дворовете, се слага калемчето от желания сорт, и стопанинът го получава“, разказва Данчо Данов.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

„За овошните дървета са нужни пет неща – копане, торене, поливане, рязане и пръскане. Сега е моментът да се режат дърветата и веднага след това да се напръскат със син камък и вар“, посъветва овощарят.

„Дървото трябва да се гледа като малко дете. Обич и любов трябва да има човек към всяко растение, защото то ни дава и храна, и кислород, за да дишаме и да живеем по-спокойно и по-дълго“, каза още Данчо.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK