Ина Димитрова е технически водолаз и инструктор. В предаването „Тази събота” тя разказа за изживяването си да се гмурка до кораб „Мопанг”, който е потънал през 1921г. край Созопол и в момента изтича Мазут от него.

„В момента тече операция по почистване на мазута, две фирми с професионално оборудване извършват тази операция. Аз съм се гмуркала за развлечение до този кораб. За някои изглежда призрачно, но за мен е магично. В Черно море има доста кораби, нашето море съхранява корабите, защото не е много солено”, сподели Ина.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя посочи, че за любителите-гмуркачи не са необходими дори умения за плуване. Те се потапят с инструктори, след предварително проведен инструктаж,  до дълбочина от 5-10 метра.

„Много е важно да се диша спокойно и дълбоко, само през устата, носът не се използва. Трябва да сме легнали, да не използваме ръцете, плува се само с крака”, каза гмуркачката.

Следващата степен включва водолазен курс, който позволява на човек да се гмурка автономно до 18 метра дълбочина. Ина подчерта, че Черно море е много красиво и има много какво да се види от гмуркачите като потънали кораби и подводни пещери.

Снимка: btvnovinite.bg

Техническото гмуркане включва пускане на повече от 40 м. Там водолазите дишат различни газови смеси, прекарваш повече време на дъното, обясни Ина. Това лято е посетила Кипър, където се е спуснала до кораба „Зеновия“ заедно с най – добрите водолази в района.