С обиколка из манастири и църкви или чрез изнесен ритуал в хотела – как празнуват чуждите туристи, избрали българското Черноморие за Великден?

В Несебър екипът на bTV среща Анастасия от Атина. Тя е на разходка със семейството си в древния град.

„Ще празнуваме в Созопол с приятели, които често идват в Гърция. А как точно, ще видим. Допадна ми много идеята да празнуваме гръцкия ортодоксален Великден в България, заедно с детето“, обяснява Анастасия Грегорако от Гърция.

Несебър е задължителна част от обиколката на групите гръцки туристи, дошли за Великден на поклонически туризъм у нас. Те отсядат в Слънчев бряг и посещават църкви и манастири по крайбрежието.

„В първите дни – в петък и в събота, ходим до църквата. Те не пият алкохол и за това нямат включени напитки. Имат само закуска и вечеря, а не олинклузив. Вечерта в събота те задължително ходят на църква. След църквата изискват от нас да им направим тяхната типична гръцка супа, за която са изпратили на готвачите тяхната рецепта“, разказва Стойка Терзиева, управител на хотел.

Снимка: bTV

В кухнята на хотела кипи подготовка за нощната супа, наричана магерица.

„Включва агнешки дреболии, ориз, пресен лук, стар лук и копър. В традиционната рецепта има лапад, но може лападът да се замести с маруля. Това е! Накрая се застройва с жълтък и лимонов сок. Слага се и копър“, обяснява главният готвач Йордан Христов.

„Първите червени яйца те си носят със себе си и си ги раздават в църквата. И малки козуначета също носят със себе си. Но тук – при нас, след като се върнат от църквата, също получават червени яйца“, добавя Стойка Терзиева.

В някои хотели правят изнесен ритуал за гостите. 

Снимка: bTV

„Като начало започваме с обедната литургия, след което отецът минава през ресторанта, за да благослови обяда“, разказва Любо Липчев, управител на хотел.

„На мостчето всички се събираме, след това има тържествен обяд. Много е приятно, много. Ние сме пенсионери вече и е едно разнообразие за нас, след зимата малко да променим обстановката“, обяснява Румяна Атанасова.

„Разходки, почивка. Това е“, категоричен е и Павел Атанасов.

„Ще им подготвим традиционните ястия. Съответно има някоя друга изненада, която сме решили да направим“, твърди Десислава Ангелова, салонен управител на ресторант.

Боренето с великденски яйца също е част от програмата.