Софи Йотова е истинска кулинарна магьосница, успяла да впечатли дори международното престижно жури на кулинарните Оскари. През юли следващата година ще представи България на международния кулинарен фестивал в Макао, Китай с дебютната ѝ книга "Вкусно с усмивка". Започва да готви, когато става студентка в София. Налага ѝ се да експериментира, поради ниския бюджет, с който разполага за хранителни продукти. Днес, обаче в своята кулинарна биография тя може да се похвали с пъстър блог, редица инициативи за здравословно хранене и сертификат от института за хранене в Колорадо. В момента работи и по коледна книжка за деца, свързана с храненето.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента работя по една коледна книжка, за да деца между 5 и 7 години и засяга социално ангажиращи теми и разговори, които трудно се случват в живота на едно дете и същевременно използват артистичния подход на кулинарията и творческата сила на изкуството за храна, за да хванат детето и да му предадат едни такива послания, които с актуални на неговия език и да му помогнат да се замисли, че храната може да бъде партньор в игрите и инструмент за учене" - споделя Софи.

Софи е посланик и на инициативата на тв водещия и активист за здравословно хранене Джейми Оливър. Той се бори срещу прекалената обработка на храната и срещу затлъстяването в САЩ и Англия. Още със стартирането си кампанията му „Кулинарна революция" успява да окаже голямо въздействие върху обществото – събира над 600 хиляди подписа в официална петиция и привлича подкрепата на известни личности.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това стана малко след като аз бях създала Foodie Boulevard, за мен храната e нещо повече от гориво за тялото и си дадох сметка, че по света има стотици хиляди хора, които правят същото. Станах част от едно глобално семейство на хора, които вярват в смисъл на храната отвъд чинията и знаят, че това е нещо дава предпоставка за много по-смислени неща" - казва Софи.

Снимка: btvnovinite.bg

Докато бяхме гости в нейната кухня, с оглед на коледния пост, Софи ни приготви вкусен постен бургер. 

Постен бургер от Софи

/Рецепта/

  • 100ГР. ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО
  • 100ГР. НАСТЪРГАНИ МОРКОВИ
  • 100ГР. ЦЕЛИНА
  • ШЕПА МАСЛИНИ
  • МАГДАНОЗ
  • 50ГР.ТОФУ
  • 50ГР. КОНОПЕНО БРАШНО
  • 50ГР. МЛЯНО ЛЕНЕНО СЕМЕ

Снимка: btvnovinite.bg

Тази и много други рецепти са част от дебютната книга на Софи  - „Вкусно с усмивка", която става българският претендент в една от категориите на престижния кулинарен конкурс Тhe Gourmand World Cookbook Awards или така наречените кулинарни Оскари. Те са проведени за първи път през 1995г. във Франкфурт. Тази година в надпреварата участват над 215 страни, които се състезават в общо 100 категории за храна и 30 за напитки.

„Искам да разбия мита, че готвенето е нещо досадно и скучно, което отнема страшно много време и е загуба на време. Искам да покажа, че това може да бъде един много забавен творчески процес, а самото съдържание на книгата е построено като дневник-самоучител." - казва Софи.

Снимка: btvnovinite.bg

Софи обича да експериментира в кухнята, а това отдава на факта, че няма обоняние.

„Никога не съм имала обоняние и за мен подхождането към храната е доста повече като на артист, отколкото на готвач. Направиха ми операция, когато бях на 15,  но нищо не се промени. Продължавам да нямам никаква представа какво е усещането, но пък за сметка на това вкусът ми е много обострен и това ми позволява да нямам предразсъдъци, които обикновено хората имат. За мен е просто бяло платно и аз просто рисувам с продуктите." - казва Софи Йотова.

Снимка: btvnovinite.bg

Софи се отдава и на кулинарни събития за деца.

„Наричам ги творчески работилници, по време на които ние използваме храната като инструмент за създаване на изкуство и по този начин стимулираме любопитство от страна на децата и им помагаме да възприемат здравословната храна, не като нещо, което родителите им налагат, а като нещо, което може да бъде техен партньор в ученето и изобщо може да им помогне да превръщат в нещо физически измеримо вдъхновението." - добавя Софи.

Снимка: btvnovinite.bg