В Лондон тържествено отбелязват Платинения юбилей на кралица Елизабет II, която от 70 години е владетел на Обединеното кралство.

Бъкингамският дворец беше превърнат в огромна сцена, на която уважението си към най-дълго управлявалия в историята британски монарх изразиха световни звезди.

Oще в първите секунди на спектакъла стана ясно, че това ще бъде едно необичайно парти. Мечето Падингтън показа как не трябва да се държиш, когато пиеш чай с кралица, но със сигурност остана изненадано, когато самата Елизабет II извади от черната си чанта сандвич с мармалад.

Снимка: БГНЕС / EPA

Когато "Куин" открие концерт, докато кралицата тактува със сребърна лъжичка върху чашата си с чай, не може да се очаква нищо по-малко от впечатляваща вечер.

Алиша Кийс, Ханс Зимер, Крейк Дейвид, Мабел, Джордж Езра,  Андреа Бочели, Селесте,  Нийл Роджърс, Дюран Дюран бяха малка част от звездите, които пяха на концерта. Камерите не пропуснаха да покажат Принц Уилям и синът му, принц Джордж, който приглася с пълно гърло на сър Род Стюард, а изпълнението на  Елтън Джон беше изключително емоционално.

Снимка: Reuters

Поздрави поднесоха сър Дейвид Атънбъро, Мишел Обама, Ема Радукану, Дейвид Бекъм, Стивън Фрай, Дейм Джули Андрюс.

Всички изказаха безкрайното си уважение към достойнството, с което кралицата носи короната си през последните 70 години.

Думата на вечерта беше "Благодаря".

Даяна Рос сложи края на този невероятен концерт, посветен на кралица Елизабет II.

Снимка: Reuters

Принц Уилям използва юбилея на баба си, за да привлече вниманието на обществото върху важността на опазването на околната среда. На фасадата на Бъкингамския дворец бяха показани кадри от уникалната природа на планетата ни.

Основен акцент на сцената беше огромно дърво, което символизираше края на инициативата за засаждане на над 1 милион дървета на територията на Кралството през последната година.

Речта на принц Чарлз беше много емоционална и лична. Тя накара мнозина сред десетките хиляди около двореца да се замислят за преходността на живота. 

В унисон с темата за опазване на природата,  нямаше пищни фойерверки, но стотици дронове изрисуваха в небето над двореца емблематични за кралицата символи - корги, любимата й чанта, тичащ кон и лебед.

За финал беше изписан огромен надпис "Благодарим Ви, Мадам!".

Това беше впечатляващият финал на една невероятна вечер, в която британците показаха по същия този невероятен начин обичта си към своята кралица.