„Фабрика за музика“ - това е филмът в bTV Репортерите тази вечер. Журналистът Станчо Станчев проследява 70-годишната история на легендарната фирма „Балкантон", в която много от големите български имена на музикалната сцена правят кариера.

Снимка: btvnovinite.bg

Политика, бизнес, редки находки и много музика. Така звучи историята на емблематичната компания, която през седмицата навърши своя юбилей. 

4 февруари 1952 г. На улица "Хайдушка поляна" № 6 е открита сградата на "Балкантон". Най-голямата българска музикална компания, чийто мащаб е ненадминат и днес.

Снимка: btvnovinite.bg

„За мене беше едно прекрасно изживяване и когато ми предложиха да запиша първата си песен, за мен беше страхотно удоволствие. Човек наистина трябваше да бъде много подготвен, за да може да си изпее песента от край до край, както трябва“, спомня си певицата Маргарита Хранова.

„Всичко, до което публиката е можела да се докосне и да избере като плоча в магазина, е идвало от „Балкантон“, отбелязва програмният директор на радио „Джаз ФМ“ Светослав Николов.

Какво още не знаем за Балкантон?

Снимка: btvnovinite.bg

„Синият винил, синята плоча е правена за ПФК Левски - Спартак за 75-годишнината и зам.-директорът на „Балкантон“ тогава е бил запален левскар и е искал поне първият тираж да е на син винил. И се оказва, че при снабдителите за беля няма сини гранули никъде. И човекът със своя автомобил, за своя сметка, със своята кола отива до Сърбия, докарва чувала, правят първия тираж син“, разказва електрохимикът Божидар Симеонов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние можеше и да не станем ФСБ група. Рискът беше много голям от страна на „Балкантон“. Руснаците поръчаха 40-50 хиляди бройки и ние се прегръщахме в коридора, защото това всъщност ни спаси, това ни задържа. Ние не съжаляваме за времената, в които Формация „Студио Балкантон“ се казваше така. Защото всички хора там и цялата енергия, която се роди от 76-та до 89-та, заслужава това име, заслужава нашето посвещение“, споделя Румен Бояджиев от ФСБ.

„Ние до момента сме дигитализирали 70-75 % от записите на „Балкантон“ и смятам, че работата по дигитализацията на „Балкантон“ е в сигурни ръце и се е свършила добре, до момента“, казва Кирил Здравков, основател на „КВЗ Мюзик“.

Кои са единствените изцяло забранени записи в историята на „Балкантон“ и как се е създала музикалната ни индустрия, гледайте тази вечер след централната емисия  новини в bTV Репортерите с автор Станчо Станчев.