В Бачковския манастир очакват стотици, дори хиляди хора от цялата страна, които ще дойдат, за да съпреживеят чудото на Божието Възкресение. Малките семейни хотели и къщите за гости казват, че местата за настаняване са свършили седмица, дори месец по рано.

Вчера до късно вечерта имаше колони от автомобили, хора, които идваха със семействата си, търсеха къде да останат, за да посрещнат празника в Бачковския манастир.

Точно в 8 ч. започна Светата литургия, а тази вечер в полунощ е кулминацията, когато целият православен свят ще посрещне чудото на Христовото Възкресение.

На втория ден от Великден в Бачковския манастир изнасят с литийно шествие чудотворната икона на божията майка. Миряните я носят на ръце цели 5 км до местността Клувията, където според легендите тя е открита.

„Цялата вселена очаква идването на светлия празник на Христовото Възкресение и всички ние сме обединени около благата надежда, около вярата и около любовта помежду ни. Тези велики добродетели днес изповядваме с особена сила и освен това очакването ни е голямо, за да се зарадват сърцата ни както на апостолите, както на пречистата богородица, както на древната църква в Йерусалим по време на Христовото Възкресение“, каза за bTV Величкият епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир.