Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Това е и последният ден, когато се боядисват яйца и се приготвят обредните великденски хлябове.

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. Денят е свързан също с оплакването на Иисус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден", защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. 

На Велика събота църковното богослужение започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с възкресните и свършват вече при звуците на тържественото "Христос Воскресе!".

Очаква се тази вечер българският патриарх Неофит и Софийски митрополит да оглави празничното вечерно богослужение за Възкресение Христово, което започва в 23:30 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". На богослужението ще присъства президентът Румен Радев.

Благодатният огън ще бъде пренесен с литийно шествие от Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от главния секретар на Светия синод на БПЦ-БП Мелнишкият епископ Герасим и свещеници.