СДВР започна дисциплинарна проверка срещу служителя на КАТ, за който ви разказахме как продава три апетитни имота на пазарна стойност за около 1 милион лева, без знанието на брат и сестра.

По случая са образувани досъдебни производства в Софийска градска прокуратура и ГД „Национална полиция“. Реагираха ли институциите и как - вижте втора част на разследването.

Вече ви разказахме историята на Станислава и Стоян Соколови. Жената твърди, че с брат ѝ са жертва на имотна измама в особено големи размери.

Веднага след като излъчихме първа част на разследването СДВР започна дисциплинарна проверка срещу Сашо Цветанов. Както стана ясно, той работи от дълги години в КАТ към СДВР, но не като полицай, а с трудово правоотношение. Това не му позволява да носи униформа, но от кадрите, които ви показахме ясно се вижда, че той е с такава.

Снимка: bTV

От ръководството на СДВР заявиха, че е изготвена заповед за дисциплинарно уволнение на Сашо Цветанов. Такава заповед предстои да бъде връчена и на непризнатия му син, който също работи в КАТ.

Той също е с трудово правоотношение и както стана ясно, участва в продажбите на имотите на Станислава и Стоян. Такива заповеди още не са им връчени, защото те са в отпуск, и не са открити на домашните им адреси. Не ги отриваме и ние.

Преди месец екипът ни изпрати запитване до Софийска градска прокуратура (СГП) с молба за официален отговор на следните въпроси:

„Предприети ли са действия срещу Сашо Цветанов и свързаните до него лица, с оглед подадените сигнали и доказателства, че и към настоящия момент се въздейства върху потърпевшите, относно осуетяване на гражданските производства и досъдебното производство?“

„На какъв етап е воденото от Вас досъдебно производство?“

Снимка: bTV

Първоначално от кабинета на наблюдаващия прокурор определиха дата и час за среща, която впоследствие отмениха. В края на работната седмица получихме отговор от СГП, в който е посочено: „На етап този има разследване, извършени са множество разпити, приобщени са документи, назначени са и изготвени експертизи“.

 

От документите, с които разполагаме и ви показахме, стана ясно, че имотите на Станислава и Стоян са продадени от Сашо Цветанов, който те са упълномощили, защото по думите им са мислили, че им помага да ги отдаде под наем.

Снимка: bTV

От документите разбираме, че пълномощното и последващите сделки с имотите са извършени в кантората на нотариус Милена Георгиева – от нея и помощник-нотариуса Георги Нейков. Търсим ги за коментар по случая. Съгласяват се на официално интервю.

Снимка: bTV

 

Но в края на работната седмица е получено нарочно писмо в телевизията от нотариус Милена Георгиева, в което отново се призовава за обективност, ако излъчим това интервю.

„Не мога да кажа те какво са мислили. Те в кантората са дошли с пълномощното. Обяснено им е какво разписват. Още повече, че тези хора са правили при нас суперфикция. Те са участвали, когато са учредявали правото на строежа върху имота, също и тези хора. Учредили са право на строеж“, каза пом.-нотариус Георги Нейков.

Снимка: bTV

По закон нотариусът не е длъжен да чете текста на частните документи, каквито са пълномощните и които всяка страни си носи.

„По пълномощното им е разяснен текстът. Аз не мога да им прочета пълномощното, защото аз не съм длъжен. Когато подписваш документа, ти подписваш документа, който е изготвен“, допълни той.

Снимка: bTV

Станислава твърди, че документите са им подадени от пом.-нотариуса, без да им им бъде разяснено, а Сашо Цветанов им е казал: „Подписвайте“.

В писмената си позиция нотариус Георгиева сочи, че е обсъждала способността Стоян да разбира действията си с други свои колеги, които също са допуснали, че братът е безусловно дееспособен.

Снимка: bTV

„Той е със сестра си, която ние познаваме, че му е близка, че се грижи за него. В нашето съзнание е ясно, че той действа под опеката на неговата сестра, че той елементарно разбира и тя е проконтролирала неговите действия. Работя от 25 години на тази длъжност, нямам пълномощно, което да е разписано на конвейер. Ако този човек беше дошъл сам, това пълномощно нямаше да бъде заверено. Но сестрата да твърди как ние не сме ѝ дали да прочете пълномощното, как той не ѝ е разяснил. Тази сестра е подписала пълномо

Снимка: bTV

щното, след като е разяснено абсолютно всичко“, твърди нотариус Милена Георгиева.

„Искам да се знае, че братът и сестрата са правили суперфикция при нас. Те са ни познати. За първи път при суперфикцията лично аз съм се занимала с факта дали той разбира какво прави, че ще даде, ще учреди право на строеж, ще получи имоти“, допълни нотариус Милена Георгиева.

Снимка: bTV

„Много пъти ходихме с адвокатката да разписваме документи, викаха ни там. И брат ми идваше. И адвокатката идваше и се разписваше“, каза Станислава.

По думите ѝ въпросната адвокатка не ги е представлявала при имотната измама от страх. „Тя ме предупреди, че може да ме излъжат за апартамента, а Сашо ми вика: „За какво те търси, затваряш ѝ телефона. Тя с теб повече работа няма“, допълни тя.

Снимка: bTV

По думите на нотариус Милена Георгиева Станислава и брат ѝ идват два пъти при тях.

„Категорична съм, че Жоро е натъртил: „Давате пълномощно. С това пълномощно имота ще бъде предмет на сделка“. Оттам нататък, кой какво е обещавал, кой какво преди това е правил, кой как ги е завъртял, не мога да нося отговорност. Сестрата също участва в някакви схеми. Ако беше честна, щеше да каже, че той е дементен, освидетелстван и не може да подпише пълномощно. Оттам нататък Сашо с това пълномощно е продал чрез банка. Въпросният Сашо твърди: „Тя взе парите и сега в момента иска да използва брат си“, допълни нотариус Милена Георгиева.

Снимка: bTV

От документите, които вече ви показахме, ясно се вижда, че парите от продажбата и на трите апартамента, са преведени по личната сметка на Сашо Цветанов.

„Това е лесно проверимо. Най-просто извлечение от банковите сметки на Станислава и се установява имало ли е парични потоци, какви са били, нареждания, преводи. Видно от благосъстоянието на Станислава, е очевидно, че реално няма. При тях е създадена погрешна представа относно съдържанието на упълномощителната сделка“, каза адвокатът на Станислава и брат ѝ Георги Веселинов.

Снимка: bTV

Станислава твърди, че е смятала, че подписва пълномощно за отдаване на трите им апартамента под наем. „Нотариусът само ни даде документите и си отиде навътре. Нищо не ни каза. А Сашо вика: „Подписвайте“. Само Сашо ни даде зор да подпишем документите, а той си отиде в стаята“, разказа Станислава.

„Ако някой реши да мами някой, защо прави дарение? Дарението се разваля. Защо да не направи една фиктивна сделка с реално плащане? Ще прави дарение, защото това дарение в съда веднага ще падне. Щом дарението падне, ще падне всяка следваща сделка. Въпросният Сашо щеше да направи фиктивна покупко-продажба към негов близък, нямаше да прави дарение, което веднага ще се развали. Ето това ме кара да смятам, че има пробойна в цялата работа“, посочи нотариус Милена Георгиева.