„Успехът се постига и лесно, и трудно. Лесната част включва дарбата и любовта към изкуството, за да си успешен. Трудностите са свързани с набавянето на пари и страничните неща, които са далеч от танците“, това заяви художественият ръководител, продуцент и хореограф на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров.

Той беше удостоен с почетен знак от президента Румен Радев, който каза, че „Има хора, за които България, българският фолклор и историческа памет са не просто кауза, а смисъл и начин на живот“.

За „Тази събота“ Димитров заяви, че отличаването при държавния глава е било изключително тържествено. Той сравни чувството с това някой да те поздрави за добрата работа, но умножено по 1000.

По думите му любовта на публиката е тази, която дава заряда и енергията както на ансамбъла, така и на хореографа.

„След като получиш това, можеш да превземеш света“, сподели той.

Въпреки това признава, че със слизането от сцената ще получава подкрепата на публиката по косвен начин.

Димитров разказа, че като по-млад е искал да бъде свещеник, войник или хореограф. Именно завършил Семинарията го отказва от това да бъде духовник, затова завършва хореография.

По думите му ансамбълът в момента е военна духовна танцова група.

Художественият ръководител сподели, че преди 10-12 години е бил единственият случай, в който се е усъмнил в това, което прави, тъй като осем месеца „Българе“ не са имали спонсор.

На 27 февруари предстои Димитров да се качи на сцената за „последен танц“, тъй като част от желаещите не успяха да видят ансамбъла при предишното им участие.

А на 10 ноември ще се състои мегаспектакълът „Морски пирати“.

„Идеята е да се създаде най-голямото световно пътуващо танцово шоу. „Морски пирати“ е фентъзи, придружено с всякакъв вид изкуство – бойни сцени, илюзии, каскади, мултимедия и народни танци“, сподели той.

Вижте цялото интервю във видеото!