Или се влюбваш в Африка завинаги, или никога повече не искаш да стъпиш на континента. Именно първото се е случило с родопчанина Даниел Делибашев. Заминава за Уганда за първи път преди 4 години - като доброволец.

Снимка: btvnovinite.bg

А днес е причината стотици деца да получат грижи, образование и храна. А те му се отблагодаряват с български песни и танци.

„Моя беше идеята – още през 2019 г., но не успях да я осъществя. Миналата година ме изненадаха с ръченица“, разказа Даниел в „Тази събота“.

Снимка: btvnovinite.bg

Родопчанинът споделя, че „предвижда да има свободни часове за български песни и танци за децата“, които имат интерес да ги учат.

„Любопитно им е, защото е различно. Обяснявам им значението на всяка една дума, какъв е смисълът ѝ“, споделя Даниел.

Неговите възпитаници знаят, че са известни в България, той им е казал, че са ги давали по най-гледаното предаване.

Основната цел на Даниел и неговата организация е да даде възможност на децата в Уганда да се образоват.

Снимка: btvnovinite.bg

„Построихме детска градина. И училище да учат 4, 5 и 6 клас (…) Партньорите, с които работим там, казаха „Нашата цел е 500 деца“, което ме плаши, но 300, 350-400 ще бъдат в училището и още 100 в градината“, разказва Даниел.

Сънародникът ни разказва, че там е видял деца принудени да работят в каменни кариери от сутрин до мрак за 1,50 лв. на ден. Родителите им разбират, че образованието е важно за тяхното бъдеще и се радват, че има училище. Някои от тях ходят по 4 часа, за да доведат своите деца в класната стая.

Снимка: btvnovinite.bg

По-нататък Даниел иска да построи пансион с условия за децата, които нямат такива вкъщи, а след това да отвори и гимназиален курс на обучение, за да затвори образователния цикъл.

Вижте повече за проекта на Даниел във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!