Инна Дяконова е украинка, която живее в България. Нейният брат Евгений Дяконов и семейството му са в Харков и искат да се евакуират.

„Нямам живот вече четвърти ден, защото най-страшното се случи – Русия нападна Украйна. Сега страдат мирни жители. Моето семейство е там – майка ми и баща ми, които са пенсионери. Брат ми, неговото дете на една годинка. Те спят на мазето на земята“, разказа в „Тази неделя“ Инна Дяконова.

„Никой в Украйна не е притеснявал рускоезичните. Моят роден град е Харков, говорим руски, разбираме украински. Вярвам, че скоро всичко това ще свърши и с вас ще се прегърнем“, каза със сълзи на очите Инна Дянкова.

„Обичам ви много и подкрепям всички украинци. Моля се за вас всяка минута. Молим се и чакаме Господ да ни помогне, защото не виждам никаква друга помощ“, каза още тя.

Инна Дяконова призова за мир и попита защо нито един народ не може да спре Владимир Путин – един човек и неговата политика.

„Навсякъде гърми, много е страшно. Ние сме мирни жители и не знаем какво е политика. Не знаем как да обясним на детето си, че трябва да стои в мазето“, разказа семейството на Евгений Дяконов.

„Голямата ми дъщеря е на 500 км от тук в Киев, където учи. Тя стои в едно прашно бомбоубежище и не може да се прибере при нас. При нас няма наблизо бомбоубежище и постоянно трябва да тичаме до най-близкото мазе“, разказаха още те.

Казват на детето си, че трябва да търпи и всичко скоро ще отмине. Молят се за мир и се надяват колкото се може по-бързо тази война да свърши.

Засега семейството има храна, но имат познати, които нямат нито храна, нито питейна вода. Много хора няма с какво да хранят децата си.