bTV гостува в едно специално училище, където кулинарията е на почит и уважение като част от задължителната образователна подготовка.
По това време на годината възпитаниците професионалната гимназия „Алеко Константинов” в Мездра, а учениците демонстрират своите умения.
На трапезата за Бъдни вечер присъства задължителният бъдник. Има и погача за рождественската трапеза.
Питката меси Цветослав Иванов.
„Питката е най-важният елемент на трапезата на Бъдни вечер, тази питка още се нарича и Бъдник. Меси се десетина минути, втасва половин до един час, за да си удвои размера“, обяснява ученикът.
В питката се слага паричка, а украсата отгоре е специална – кръст за защита, житен клас за плодородие, къща за дома и уюта.
Николай Цветанов приготвя чушки с боб.
„При него специалното е, че се накисва боба предната вечер, за да престои. Най-важната съставка е джодженът“, казва момчето.
„Трябва да е постно, трябва да са нечетни ястията и храната да се приготвя с много любов“, допълва Изабела Йотова.
С много любов Изабела приготвя постната баница.
„Настъргана тиква, орехи, захар, канела, с малко олио намазняваме корите, както и тавичката, слагаме плънката, завиваме, оформяме като охлювче и става вита баница. Печем на 180 градуса, за 30 минути“, обяснява момичето.
„Вярва се, че колкото е по-богата трапезата, толкова по-плодородна и щастлива ще бъде идната година. Някога, когато се е правило, най-възрастният човек в семейството разчупва питката, като на този, на когото се падне парата, той ще бъде щастлив и здрав през цялата година“, припомня Преслава Генова.
В другата учебна кухня гурме въображението за Коледа излиза извън контрол.
„Свинско каре, напълнено със сушени плодове и ядки, накиснати във вино, отгоре ще намажем с горчица и мед. Колко време отнема това ястие, горе-долу час – час и двайсет минути за приготвяне“, представя едно от ястията Калин Атанасов.
Последната демонстрация е на Тихомир и Езел. Приготвят предястие – картофени крокети със скариди, украсени със сметана и черен хайвер.
„От доста малък се занимавам с кулинария и това с времето се разрасна, не обичам еднотипните неща“, казва Тихомир Димитров.
„Обичам да готвя всичко - и сладко, и солено, и кисело. Мама ме подкрепя, харесва ѝ, че помагам в кухнята“, допълва Езел Хасан.
Мечтите за реализация на младите кулинари са различни – от юрист до съдебен лекар, но повечето мечтаят за собствен ресторант с вкусна храна, приготвена от самите тях, и с безброй доволни клиенти.
„Да знаят какво е било през вековете, какво се пренася до днес в чиниите на българина, духа на българина, в същото време развиват способностите си да правят от традицията нещо по-ново и по-креативно, поднесено красиво“, казва преподавателят Поля Ненчовска.
Предколедният кулинарен маратон завършва с пожелание: „Светли празници!“
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK
