Европейските избори преди седмица предизвикаха редица трусове в държавите-членки. Най-чувствително беше разтърсена Франция.

Крайната десница в страната спечели изборите с два пъти повече гласове от тези на партията на президента.

Само час след обявяването на резултатите Еманюел Макрон разпусна Националната асамблея и обяви предсрочни избори.

За една седмица френското политическо пространство е променено из основи.

Какви са тенденциите и какво се очаква за предсрочните избори?

Вече не е тайна, че дори най-приближените до президента не са били в течение на изключително рискованото решение, което той взе незабавно след обявяването на резултатите.

Неофициално се говори, че дори премиерът Габриел Атал е бил информиран в последния момент.

Опитал се е да разубеди президента, но Макрон е бил категоричен – предсрочни избори и то веднага. Това отключи лавината от събития.

Двете основни крайно десни партии във Франция се опитаха да се обединят, неуспешно.

После "Националният сбор" на Марин льо Пен се опита да привлече класическата десница – Републиканците. Председателят им нямаше нужда от дълго убеждаване и веднага прие - противно на желанието на самата партия.

Членовете изключиха председателя, а той пък оспорва пред съда. Отсъдено беше, че той е прав и че остава председател. Въпреки това републиканците отказват да се обединяват с крайната десница.

Резултатът до момента е, че класическата десница просто е разбита.

Паралелно на левия фланг също гъмжеше от събития.

За четири дни се образува нов фронт около крайната левица. Така, отявлени врагове влязоха в един лагер, въпреки сериозните си различия. Съюзиха се комунисти, антикапиталисти, еколози и социалисти, но от вчера и те се карат помежду си.