„Това не е обида. Това е подигравка с паметта на хората!“ Това казва един почернен баща – Димитър Димитров, който губи сина в трагедията в Горни Лом преди почти 8 години, за която няма виновни. Човек, който е решен да се изправи срещу целия свят заради паметта на детето си. 

На 1 октомври 2014 г. мощен взрив срива със земята цех „С“ за утилизации в завод „Миджур“. 15 души от смяната загиват, други двама са ранени.

Две години по-късно делото за взрива влиза в съда във Видин – в обем 180 тома, с близо 200 свидетели и десетки експертизи. Обвиненията са към бивш началник на отдел в охранителна полиция, бивш секретар в Министерството на икономиката и отговорник за безопасността на труда в завода. Обвинен е и тогавашният собственик на завода Валери Митков, чийто син е сред загиналите.

Видинският съд засекретява делото заради документи с държавни тайни и 4 години по-късно постановява оправдателни присъди. Следва обжалване и още две години по-късно Софийският апелативен съд потвърждава решението.

Сега, седем години и половина след трагедията, Върховният касационен съд (ВКС) казва същото – невиновни.

„Основната причина за това решение на Върховния касационен съд (ВКС) и на предишните инстанции е недобре изготвен обвинителен акт от страна на прокуратурата“, каза в интервю за предаването „Тази неделя“ почерненият баща.

Отговорните лица са на много по-високи постове от тези, които бяха обвинени, категоричен е Димитров.

Вижте във видеото какво още каза за трагедията и за делото почерненият баща!