Америка е системна расистка държава, винаги е била расистка. Това коментира журналистът Тома Томов на фона на смъртта на Джордж Флойд, която предизвика безредици и протести в САЩ.

Америка е създадена от расисти, робовладелци, най-великият мъж, живял на планета, според мен, Томас Джеферсън, той е бил робовладелец, той не е зачитал черните, каза още Томов.

Според него живеем в лицемерие, а Америка в основата си е расистка страна,:

„Джо Байдън го каза, Обама го каза, кой ли не го каза. Велика държава, обаче е расистка(...). В затворите на 100 000 души над 4000 са чернокожи, а 700 – бели“, каза още журналистът.

"Социалният статус е различен на бели и черни, те са дъното на обществото, да, има Дензъл Уошингтън и Джей Зи, те са велики. Обаче истината е, че те са дъното на обществото. Това е истината. Атина какво е било, Атина е била демокрация, най-великата, Но спомнете си, обаче не за жените и не за робите", добави Томов.

Той поясни и че е правил интервюта с много известни чернокожи, които са му споделяли трудностите си през живота:

„Живял съм в щатите, жената на Мартин Лутър Кинг в мое интервю казва, как не е могла да влезе в ресторанти и е седяла само на последните седалки на автобусите. Расистко общество е това, мразят се един друг, черен расизъм има, както и бял расизъм“, обясни Томов.

Той предрече лошо бъдеще на военни конфликти на Балканите заради американо-руското напрежение.

Вижте целия разговор във видеото!