Първата младежка промасонска организация у нас вече е факт. Тя носи името „Дьо Моле“ и журналистът на bTV Теодора Енчева е единственият колега, който е получил достъп до церемонията. Какво засне тя ще видим тази вечер в bTV Репортерите във филма "На крачка от кръга".

„Наистина е ексклузивно това, че ние успяхме с доверието и помощта на Великия майстор на Обединената велика ложа на България Николай Божилов да бъдем приети, до колкото е възможно за един външен човек да се докосне до подобен тип ритуали. Нашето вълнение с оператора Борис Пинтев беше много голямо“, разказа Теодора Енчева в студиото на „Тази събота и неделя“.

Ако на 5 юни сте чули как с концерт от Малта Андреа Бочели дава надежда, че въпреки невъзвратимите загуби, никой от нас няма да извърви пътя си сам, то в София 30 български младежи вече със сигурност го знаят. Те носят черни мантии и червени медали. Седмина от тях имат мечове, само един е с огърлица с кръстове, защото е техният лидер.

Снимка: bTV

Румен Божилов е първият член и Великият майстор на ордена „Дьо Моле интернешънъл“, който беше инсталиран у нас на 5 юни.

„Де Моле може да ми промени живота за по-добро и аз мога да помогна на други хора да се самоусъвършенстват“, разказва той.

Снимка: bTV

Енчева припомни, че Бил Клинтън и Уолт Дисни са едни от най-известните възпитаници на организацията.

Снимка: bTV

„Те са част от всички нас и никога не са били нещо различно, по скоро към тях има предразсъдъци и много вглеждане през последните 20 г. в това, което пише Дан Браун в своите романи“, допълни тя.