Тео Ушев е един от най-успелите аниматори в света. Филмите му се чакат с огромно нетърпение и винаги печелят не само възхищението на зрителите, но и фестивалните награди.

Теодор Ушев е роден през 1968 г., също като автора на романа „Физика на тъгата” Георги Господинов. Анимационният филм не е буквално пресъздаване на известния роман, а версията на Тео Ушев за детството и илюзиите по време на социализма.

Гласът, който завладява мигновено, е на истинско кино чудовище - Доналд Съдърланд. Кинолегендата участва във филма безплатно, вдъхновен от сина си - Росиф.

Снимка: btvnovinite.bg

Анимацията има вече пет изключителни награди, сред които и абсолютен прецедент - специалната награда на журито на кинофестивала в Торонто в състезание с игрални филми.

Тя е и първият в света анимационен филм, създаден с древната египетска техника енкаустика. 15 000 кадъра са рисувани на ръка с восък и огън. "Физика на тъгата" е обсъждана като канадско предложение за наградите "Оскар". Състезание, в което Тео Ушев влиза вече три пъти.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-успешното му класиране е сред четирите номинирани на финала филми със "Сляпата Вайша", отново по творба на Георги Господинов.

Най-свободният, най-награждаваният и най-независимият българин в световната анимация. Все определения, които лишеният от суета автор би отхвърлил.

Спечелил е над 100 световни награди, има майсторски класове в 40 университета. Канадската филмова академия, за която работи от 1999 г. издава книга за творчеството му, озаглавена "Тъмно огледало".

Снимка: btvnovinite.bg

"Като в тъмно огледало" е името на първата за България инсталация с миксирана реалност, която Тео Ушев представи в София миналата година.

Тази седмица, освен "Физика на тъгата", предстои да видим още един проект с негово участие, който печели аплодисменти по света. "Нарисувай ми тъга" е колаборация между аниматори и музиканти, в която музиката диктува ритъма на рисунката.

„Много се вълнува, не мога да спя от два дни заради прожекцията на „Физика на тъгата”. За мен тя е най-важната, защото българската публика е най-критичната и много трудно може да я излъжеш. Много се вълнувам как ще го възприемат”, сподели в „Тази събота” Тео Ушев.

Снимка: btvnovinite.bg

Той нарича филма „капсула на времето”, защото цялата идея е инспирирана от гробниците на египтяните.

„Исках в един филм да „заровя” любимите ми истории, мелодии, песни и чувства, които съм имал. Това е филм за поколението, което търси своята идентичност и все не успява да я намери. Дали е загубено поколение не се наемам да кажа, но е факт, че по някакъв начин не успяхме да изпълним мисията си. Не можахме да променим света и да го направим по-добро място за живеене, което е и голямата ми тъга. Оттам идва и името „Нарисувай ми тъга”, разказа Тео Ушев.

Софийската премиера на филма е посветена на неговия баща. В ефира на bTV Тео Ушев се развълнува и се разплака, говорейки за него.

„Много научих от него и ми е много мъчно, че няма да бъде на премиерата. Той не успя да види филма. Приех тази дата, защото 17 ноември беше последният ден, в който го видях. Казах си, че има някаква поличба в това нещо”, сподели той.

Цялото интервю с Тео Ушев специално за "Тази събота" гледайте във видеото.