„Конфликтът между Иван Гешев и Борислав Сарафов е закономерно проявление на всички процеси, които протичат в съдебната власт от много години насам. Не можем да кажем, че има конфликт между приятели. Имаме война между институциите“, каза в „Тази събота“ Татяна Жилова, председател на Съюза на съдиите в България.

По думите ѝ проблемът в съдебната система е от 2008-2009 г.

„Когато ни приемаха в ЕС, ЕК много старателно наблюдаваше съдебната система, имаше мониторинг. Тогава като че ли имахме някакъв оздравителен процес, ограничи се властта на административните ръководители. Много скоро обаче след това започна това постепенно овладяване на съдебната система, за което много пъти Съюзът на съдиите сме алармирали“, каза още Жилова.   

Тя допълни, че съдебната система изначално не е била поставена на здрави основи още със създаването на Конституцията.

„Успяхме да отгледаме една съдебна номенклатура в лицето на ВСС, инспектората, много административни ръководители, което не помогна по никакъв начин да има някакви оздравителни процеси. В същото време е склонна да се поддава на политически натиск“, посочи Председателят на Съюза на съдиите.

По думите ѝ авторитетът на съдебната власт не само е уронен, а е унищожен. Унищожава се и авторитетът на държавата.

„Била съм свидетел на не дотам почтено кариерно израстване. Това са много опасни влияния, защото един съдия, достигнал до по-високо ниво в съдебните инстанции, знаейки, че не си го е заслужил, но е там поради благоволението на ВСС или на други влияния, той е много лесно манипулируем“, коментира още Татяна Жилова.

„В момента системата преживява шок и срам. Това е добре, защото може да има оздравителен ефект“, допълни тя, изразявайки надежда, че прагът на търпимост сред колегите ѝ е достигнат.