Нова ескалация на войната в прокуратурата. Заместник-главният прокурор даде главния прокурор на прокурор, а обвинител номер едно поиска дисциплинарно наказание за заместника си. Сигнал за дисциплинарно производство срещу Гешев подаде и Сарафов.

Във Висшия съдебен съвет Сарафов е изпратил сигнал за направени записи от Иван Гешев на телефонни разговори. В същото време Гешев е сигнализирал за нарушения на Сарафов

Сарафов е стигнал по-далеч и е подал сигнал срещу началника си в прокуратурата за няколко нарушения.

Сигналите

Според първият сигнал Иван Гешев е направил запис на свой разговор с члена на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев на 14 май. Стоев е един то шестимата, които поискаха отстраняването на Гешев.

Стоев потвърди, че е разговарял с Гешев и добави, че няма от какво да се притеснява. Той обясни, че Иван Гешев му се е обадил, а не той на него, за да се видят и да говорят.

„Не мога да повярвам, че един добър юрист би извършил пряко нарушение на Конституцията“. Това коментира пред журналисти Йордан Стоев.

Според описаното от Сарафов второто нарушение на Гешев е свързано със злоупотреби с използването на вилата на Боровец, а третото е по делото "Барселонагейт".

Според Сарафов Гешев е оказал влияние на наблюдаващия по това дело.

Реакциите

От държавното обвинение отказаха коментар и по трите сигнала. Пред bTV и Сарафов запази мълчание за сигнала срещу него от Гешев.

„Този скандал уронва по недопустим начин престижа на съдебната власт. Това, което става е унизително и за прокурорите, и за съдиите, тъй като и прокурорите, и съдиите са част от съдебната система в България. Абсолютно недопустимо е по този начин да се решават споровете в прокуратурата. И това говори за някакви много сериозни проблеми там“, категорична бе Олга Керелска, член на ВСС.

„ВСС е управляващия орган на съд система. Министърът няма право на глас. Може да говори и осигури среда за дебат. Надявам се да не минем решаването на този въпрос с взаимно замеряне, кал и пресконференции. Това трябва да се проведе като дискусия – аргументиране във ВСС“, подчерта служебният министър на правосъдието Крум Зарков.