Как една техническа промяна доведе до бонус за частна фирма, която ще изпълнява обществена поръчка. С bTV се свърза човек, който разказа обстоятелства, които наша проверка потвърди. След интервюто, което направихме, той отказа да бъде излъчено заради „заплахи“, които е получил.

На 30 септември миналата година Главната дирекция изпълнение на наказанията обявява обществена поръчка – кой да снабдява затворите в България с газьол в следващата една година. Основният критерий е най-ниска предложена цена. В търга участват четири фирми. След серия жалби и съдебни решения, които ги отхвърлят, е избран изпълнител – „М-Форма“.

Как серия от „случайно съвпаднали“ във времето действия на енергийното министерство водят до над 2 млн. от бюджета на Министерството на правосъдието – бонус за фирма, свързана с „неслучайни хора“ – тръгваме по пътя на съвпаденията.

Снимка: btvnovinite.bg

Изискването в търга е участниците да предложат отстъпка от цената на газьола, която всяка седмица енергийното министерство подава към Европейската комисия, а Комисията публикува на сайта си. Тази цена в 70% от държавите членки е цената от националните ни рафинерии.

Откакто България се присъединява към ЕС, подаваме цената на горивото, на което продава „Лукойл Нефтохим“. Фирмата, победител в търга, дава оферта с 3% отстъпка от цената, другите три фирми предлагат по-малки.

В телефонен разговор Мариана Маринова прие да отговори на нашите въпроси писмено: „В процедурата участвахме 4 фирми, като извън моята останалите три са свързани помежду си и участвали в доставките за ГДИН през последните години. През годините тази поръчка винаги е била съпътствана със скандали. Честно казано не съм очаквала да я спечеля, тъй като едни и същи компании, свързани помежду си, обслужваха години наред всички доставки за ГДИН. Нещо повече – поръчката, която аз печеля е за една година, а колегите изпълняваха поръчки със срок 3 години“.

В писмото си Мариана Манолова отбелязва, че името на компанията ѝ не за първи път се появява публично, но за първи път е потърсена директно. А публично за фирми, свързани с Манолова, говори през 2020 г. Кирил Добрев – в отговор на обвинения на Румен Овчаров, че печели поръчки чрез свързани фирми.

В писмения си отговор Манолова потвърждава, че Кирил Добрев е дългогодишен клиент на счетоводната ѝ фирма. И отбелязва, че не са в съдружни отношения с него.

„Разпорежданията, които съм дал за тази обществена поръчка, беше да се търси най-ниска цена, най-обективният критерии за преценка, кой дава по-ниска цена. Фирмата, която е дала по-голяма отстъпка, тоест по-малка цена, тя е спечелила. По отношение на самия индикатор ние нямаме власт в Министерството на правосъдието“, каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Спечелилата поръчката фирма обаче трябва да работи на загуба, ако реализира отстъпката от 3%. Този проблем на фирмата се решава, след като подписва договора – изходната цена скача с 20%. Промяната идва от Министерството на енергетиката.

Снимка: btvnovinite.bg

„М-Форма“ подписват договора на 11 май, а на 19 май министърът на енергетиката издава заповед, с която нарежда вместо цената на рафинерията към ЕК вече да се изпраща цената на Софийската стокова борса. Аргументът – отразява потребителските цени, а и от „Лукойл“ забранили достъпа до техните заради решение на КЗК.

В отговор на наше запитване обаче от „Лукойл“ казват, че въобще не са получавали официално искане за достъп до цените си. В момента цените на борсата са с 20% по-високи от тези на рафинерията. Това автоматично прави договора на победителя печеливш.

Енергийният министър Росен Христов подчерта, че данните са за статистически чели и отразяват потребителския пазар.

Той ще постави на оперативно съвещание на Министерския съвет темата с използването на информацията от сайта на Европейската комисия като база в обществените поръчки и ще препоръча на колегата си Крум Зарков да развали договора. 

Какво още коментира служебният министър на енергетиката Росен Христов – гледайте във видеото!