Пренасяме се на Иберийския полуостров на едно кулинарно пътешествие и среща с най-прочутия посланик на испанския хамон по света - Флоренсио Санчидриан.

Тайните на иберийския хамон
Снимка: bTV

Той поднася деликатеса на световни личности, знаменитости и политици. Хамонът е една от най-големите кулинарни емблеми на Испания.

„Почти за всички крале съм поднасял - Филип VI, Хуан Карлос, както и за Барак Обама, дори за Путин. Три пъти съм поднасял за Обама. Много му хареса и поиска още веднъж да опита. Освен за големи политици съм рязал хамон и за футболисти, включително за Христо Стоичков, на когото изключително много му хареса. За мен беше голяма привилегия, че успях да представя хамона си пред вашия цар Симеон II. Винаги обикалям света с хамон. Сега пътувам с Формула 1 в саудитска Арабия“, обясни пред bTV Флоренсио Санчидриан по време на Испанската седмица на модата в София.

Флоренсио Санчидриан и Симеон II
Снимка: bTV

От пътуванията си по света, той няма да забрави дипломатическо събитие в Индия. Прекалената грижливост на домакините се оказва пагубна за месото му.

Флоренсио Санчидриан
Снимка: bTV

„Когато дойде момента да го поднеса, беше замразен. Беше съхраняван на 40 градуса под нулата, а това е пагубно за месото. Когато потърсих друг хамон не намерих и се наложи да поднеса италианско прошуто“, обясни той.

А каква е тайната на добрия хамон, в какво се крие тя?

„Прасето трябва да е било на свобода, да се е радвало на природата. Трябва да изминава по 15 километра на ден, за да може мускулатурата му да е в добра форма. Един хубав хамон не се реже от днес за утре. Той трябва да отлежи 6 години и след това идвам, за да го нарежа и поднеса“, споделя Санчидриан.

Тайните на иберийския хамон
Снимка: bTV

Когато представя своя деликатес, той не просто реже месо. За него този процес има своите философия и форма. Като истински посланик на хамона, Флоренсио вижда все по-голям кулинарен обмен между нашата страна и Испания.

„България е прекрасна страна. Иска ми се да направя хамона по-разпознаваем и да съединим двете култури. Да поднесем българско вино с иберийския хамон“, казва посланикът на хамона.